Logo
Po - Pia 9:00 - 13:00
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 29,00 € a máte dopravu ZADARMO
Novinky
08.02.2021
Top produkty mesiaca Január
V Januári si vašu priazeň najviac získali:   Kolagén - vynikajúca chuť manga, môže podporiť výživu kĺbov, šliach a chrupaviek, aj výživu plet... čítať celé
Zobraziť všetky novinky
Získajte viac info a nič vám neunikne:)
Doprava zdarma

pri objednávke nad 29,- €

           

Zdravé produkty, mastičky, oleje

Chlieb „Kubík“

Výborný recept pre začiatočníka. S cestom sa perfektne pracuje.

 

Rozkvas:

100 g ražnej chlebovej (alebo celozrnnej) múky

100 g vody

1 PL kvásku

Všetko premiešame a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín. Hmota zdvojnásobí objem, s čím je potrebné počítať pri výbere nádoby. Najlepšie použiť zaváraninový pohár cca 700 ml, označiť si gumičkou, kam siaha premiešaná zmes. Ak zdvojnásobí objem, je pripravený do cesta.

 

Cesto: k celému rozkvasu pridáme

400 g pšeničnej chlebovej múky (aj klasická T 650 sa používa ako chlebová)

240 g vody

2 čajové lyžičky soli

1 čajová lyžička rasce (mletá, celá, to už podľa chuti)

 

Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Trvá to cca 15 minúť. Necháme v mise prekvasiť 2 – 3 hodiny (závisí od okolitej teploty). Počas tohto času cesto v mise 2 – 3 x preložíme. Chytíme kúsok, natiahneme do výšky a prekryjeme ním zvyšok cesta. Takto ho ponaťahujeme a preložíme zo všetkých strán.

Potom cesto premiestnime na pracovnú dosku, vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky/misy, v ktorej bude kysnúť a premiestnime ho buď do škrobom vysypanej ošatky, alebo do misy, v ktorej máme utierku poprášenú škrobom. Pred samotným tvarovaním môžeme cesto ponaťahovať a poprekladať aj na pracovnej doske. V ošatke bude kysnúť cca 2 hodiny (malo by zdvojnásobiť svoj objem). Môžeme skúsiť aj prstový test – pomúčeným prstom pichneme do cesta, ak sa cesto rýchlo vracia späť, ešte potrebuje kvasiť, ak sa vracia pomaly, môžeme rozpaľovať rúru, ak sa nevracia, už prekvasilo.

Rúru rozohrejeme na 250 °C, od začiatku v nej máme aj plech/kameň, na ktorom budeme piecť. Na dno rúry vložíme aj starý plech/nádobu na zaparenie. Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu, necháme ju ešte cca 10 min vyhrievať. Je naozaj veľmi dôležité, aby plech aj nádoba na zaparenie boli dobre vyhriate.

Bochník z ošatky/misky vyklopíme na papier na pečenie, ktorý máme položený na doske/kartóne, proste na niečom, čím chlieb dokážeme preložiť do rúry, kde ho zošucheme aj s papierom na plech. Po vyklopení z ošatky ometieme škrob a môžeme ho narezať (ostrým nožom alebo žiletkou, či skalpelom) a postriekať vodou.  Keď máme chlieb na plechu, do starého plechu, ktorý máme na dne rúry vylejeme hrnček vody a rúru rýchlo zatvoríme, aby nám neušla všetka para von.

Pečieme 10 – 15 min na 250 °C (ak vidíme aj po 10 minútach, že sa chlebík stále dvíha, necháme ho na tejto vysokej teplote ešte tých 5 minút). Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ešte cca 30 min. Či je chlebík dobre upečený vidíme podľa farby a počujeme podľa zvuku – keď zaklopeme na spodok upečeného chleba, musí to znieť duto. Asi ako keď zaklopeme na drevo.

A teraz tá najťažšia časť :-D Necháme ho dobre vychladnúť na mriežke!!! Nie, naozaj si nerobíme chúťky na teplý upečený chlieb. Dáme si po prstoch, keď ho budeme chcieť nakrojiť skôr ako 2 hodiny po upečení.

Pripravila Sandra - fb stránka Upečené s kváskom. Dobrú chuť :-)

 

 

Získajte viac info a nič vám neunikne:)

"Podľa NARIADENIA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách, nesmieme podávať informácie týkajúce sas diagnózy ani uvádzať tvrdenia o liečivých účinkoch výrobku na ľudský organizmus. Naše informácie sú prevzaté od výrobcov a nenahrádzajú liečbu určenú lekárom."

KDE NÁS NÁJDETE

 Cesta do Rudiny 1098
         02401 Kysucké Nové Mesto    

   Po - Pia 9:00 - 13:00

 

 

PRE ZÁKAZNÍKOV

    Bylanka - bylinkové produkty       

 info@bylanka.sk

  0948 647 615
      Po - Pia 9:00 - 13:00
VŠETKO O NÁKUPE

    Poštovné nad 29 € zdarma  

     Osobný odber 

Platba kartou - platobná brána ComGate

 

 

   

© 2017-2021 Bylanka.sk
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.