Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 9:00 - 14:00
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,00 € a máte dopravu ZADARMO
Novinky
12.08.2020
Sirupy zdravia
Sirupy ZDRAVIA si vás hneď získajú nielen svojou chuťou, ale aj zložením. Obsahujú prírodný vitamín C, bez pridaných aróm, bez umelých farbív.  Sladen... čítať celé
26.07.2020
Poznáme top ohniská kliešťovej encefalitídy
Nie nadarmo je téma kliešťov stále aktuálna - pacientov s kliešťovou encefalitídou a boreliózou pribúda. Pripomeňme si teda, ako sa dá kliešťom čiasto... čítať celé
25.07.2020
Zmeňte svoje zuby na krásny a zdravý úsmev!
Spoznajte náš jedinečný ZERO WASTE SET, ktorý nielen dobre vyzerá, ale je aj priateľský k našej prírode. Set obsahuje 2ks ZERO WASTE naturálne zubné p... čítať celé
Zobraziť všetky novinky
Získajte viac info a nič vám neunikne:)
Doprava zdarma

pri objednávke nad 50,- €

           

Chlieb „Kubík“

Výborný recept pre začiatočníka. S cestom sa perfektne pracuje.

 

Rozkvas:

100 g ražnej chlebovej (alebo celozrnnej) múky

100 g vody

1 PL kvásku

Všetko premiešame a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín. Hmota zdvojnásobí objem, s čím je potrebné počítať pri výbere nádoby. Najlepšie použiť zaváraninový pohár cca 700 ml, označiť si gumičkou, kam siaha premiešaná zmes. Ak zdvojnásobí objem, je pripravený do cesta.

 

Cesto: k celému rozkvasu pridáme

400 g pšeničnej chlebovej múky (aj klasická T 650 sa používa ako chlebová)

240 g vody

2 čajové lyžičky soli

1 čajová lyžička rasce (mletá, celá, to už podľa chuti)

 

Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Trvá to cca 15 minúť. Necháme v mise prekvasiť 2 – 3 hodiny (závisí od okolitej teploty). Počas tohto času cesto v mise 2 – 3 x preložíme. Chytíme kúsok, natiahneme do výšky a prekryjeme ním zvyšok cesta. Takto ho ponaťahujeme a preložíme zo všetkých strán.

Potom cesto premiestnime na pracovnú dosku, vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky/misy, v ktorej bude kysnúť a premiestnime ho buď do škrobom vysypanej ošatky, alebo do misy, v ktorej máme utierku poprášenú škrobom. Pred samotným tvarovaním môžeme cesto ponaťahovať a poprekladať aj na pracovnej doske. V ošatke bude kysnúť cca 2 hodiny (malo by zdvojnásobiť svoj objem). Môžeme skúsiť aj prstový test – pomúčeným prstom pichneme do cesta, ak sa cesto rýchlo vracia späť, ešte potrebuje kvasiť, ak sa vracia pomaly, môžeme rozpaľovať rúru, ak sa nevracia, už prekvasilo.

Rúru rozohrejeme na 250 °C, od začiatku v nej máme aj plech/kameň, na ktorom budeme piecť. Na dno rúry vložíme aj starý plech/nádobu na zaparenie. Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu, necháme ju ešte cca 10 min vyhrievať. Je naozaj veľmi dôležité, aby plech aj nádoba na zaparenie boli dobre vyhriate.

Bochník z ošatky/misky vyklopíme na papier na pečenie, ktorý máme položený na doske/kartóne, proste na niečom, čím chlieb dokážeme preložiť do rúry, kde ho zošucheme aj s papierom na plech. Po vyklopení z ošatky ometieme škrob a môžeme ho narezať (ostrým nožom alebo žiletkou, či skalpelom) a postriekať vodou.  Keď máme chlieb na plechu, do starého plechu, ktorý máme na dne rúry vylejeme hrnček vody a rúru rýchlo zatvoríme, aby nám neušla všetka para von.

Pečieme 10 – 15 min na 250 °C (ak vidíme aj po 10 minútach, že sa chlebík stále dvíha, necháme ho na tejto vysokej teplote ešte tých 5 minút). Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ešte cca 30 min. Či je chlebík dobre upečený vidíme podľa farby a počujeme podľa zvuku – keď zaklopeme na spodok upečeného chleba, musí to znieť duto. Asi ako keď zaklopeme na drevo.

A teraz tá najťažšia časť :-D Necháme ho dobre vychladnúť na mriežke!!! Nie, naozaj si nerobíme chúťky na teplý upečený chlieb. Dáme si po prstoch, keď ho budeme chcieť nakrojiť skôr ako 2 hodiny po upečení.

Pripravila Sandra - fb stránka Upečené s kváskom. Dobrú chuť :-)

 

 

Získajte viac info a nič vám neunikne:)
KDE NÁS NÁJDETE

 Cesta do Rudiny 1098
         Kysucké Nové Mesto
         024 01

  Po - Pia 9:00 - 14:00

 

PRE ZÁKAZNÍKOV

        

 info@bylanka.sk

  0948 647 615
      Po - Pia 9:00 - 14:00
VŠETKO O NÁKUPE

  Poštovné nad 50 € zdarma
  Osobný odber zdarma

   

© 2017-2020 Bylanka.sk obchodík plný zdravia
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.