Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 9:00 - 14:00
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50,00 € a máte dopravu ZADARMO
Novinky
18.05.2020
Zmeňte svoje zuby na krásny a zdravý úsmev!
Spoznajte náš jedinečný ZERO WASTE SET, ktorý nielen dobre vyzerá, ale je aj priateľský k našej prírode. Set obsahuje 2ks ZERO WASTE naturálne zubné p... čítať celé
30.03.2020
Serafinkov detsky sirup už aj u nás :)
https://www.bylanka.sk/serafinkovdetskysirup   Exklúzivny prípravok s vysokou účinnosťou určený na podporu detského imunitného systému, dýchacieho t... čítať celé
31.03.2020
Dezinfekčný sprej
Prírodný čistiaci sprej na ruky aj predmety k dispozícii :)   https://www.bylanka.sk/prirodnycistiacisprejnaruky   čítať celé
Zobraziť všetky novinky
Získajte viac info a nič vám neunikne:)
Doprava zdarma

pri objednávke nad 50,- €

           

Chlieb „Kubík“

Výborný recept pre začiatočníka. S cestom sa perfektne pracuje.

 

Rozkvas:

100 g ražnej chlebovej (alebo celozrnnej) múky

100 g vody

1 PL kvásku

Všetko premiešame a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín. Hmota zdvojnásobí objem, s čím je potrebné počítať pri výbere nádoby. Najlepšie použiť zaváraninový pohár cca 700 ml, označiť si gumičkou, kam siaha premiešaná zmes. Ak zdvojnásobí objem, je pripravený do cesta.

 

Cesto: k celému rozkvasu pridáme

400 g pšeničnej chlebovej múky (aj klasická T 650 sa používa ako chlebová)

240 g vody

2 čajové lyžičky soli

1 čajová lyžička rasce (mletá, celá, to už podľa chuti)

 

Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Trvá to cca 15 minúť. Necháme v mise prekvasiť 2 – 3 hodiny (závisí od okolitej teploty). Počas tohto času cesto v mise 2 – 3 x preložíme. Chytíme kúsok, natiahneme do výšky a prekryjeme ním zvyšok cesta. Takto ho ponaťahujeme a preložíme zo všetkých strán.

Potom cesto premiestnime na pracovnú dosku, vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky/misy, v ktorej bude kysnúť a premiestnime ho buď do škrobom vysypanej ošatky, alebo do misy, v ktorej máme utierku poprášenú škrobom. Pred samotným tvarovaním môžeme cesto ponaťahovať a poprekladať aj na pracovnej doske. V ošatke bude kysnúť cca 2 hodiny (malo by zdvojnásobiť svoj objem). Môžeme skúsiť aj prstový test – pomúčeným prstom pichneme do cesta, ak sa cesto rýchlo vracia späť, ešte potrebuje kvasiť, ak sa vracia pomaly, môžeme rozpaľovať rúru, ak sa nevracia, už prekvasilo.

Rúru rozohrejeme na 250 °C, od začiatku v nej máme aj plech/kameň, na ktorom budeme piecť. Na dno rúry vložíme aj starý plech/nádobu na zaparenie. Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu, necháme ju ešte cca 10 min vyhrievať. Je naozaj veľmi dôležité, aby plech aj nádoba na zaparenie boli dobre vyhriate.

Bochník z ošatky/misky vyklopíme na papier na pečenie, ktorý máme položený na doske/kartóne, proste na niečom, čím chlieb dokážeme preložiť do rúry, kde ho zošucheme aj s papierom na plech. Po vyklopení z ošatky ometieme škrob a môžeme ho narezať (ostrým nožom alebo žiletkou, či skalpelom) a postriekať vodou.  Keď máme chlieb na plechu, do starého plechu, ktorý máme na dne rúry vylejeme hrnček vody a rúru rýchlo zatvoríme, aby nám neušla všetka para von.

Pečieme 10 – 15 min na 250 °C (ak vidíme aj po 10 minútach, že sa chlebík stále dvíha, necháme ho na tejto vysokej teplote ešte tých 5 minút). Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ešte cca 30 min. Či je chlebík dobre upečený vidíme podľa farby a počujeme podľa zvuku – keď zaklopeme na spodok upečeného chleba, musí to znieť duto. Asi ako keď zaklopeme na drevo.

A teraz tá najťažšia časť :-D Necháme ho dobre vychladnúť na mriežke!!! Nie, naozaj si nerobíme chúťky na teplý upečený chlieb. Dáme si po prstoch, keď ho budeme chcieť nakrojiť skôr ako 2 hodiny po upečení.

Pripravila Sandra - fb stránka Upečené s kváskom. Dobrú chuť :-)

 

 

Získajte viac info a nič vám neunikne:)
KDE NÁS NÁJDETE

 Cesta do Rudiny 1098
         Kysucké Nové Mesto
         024 01

  Po - Pia 9:00 - 14:00

 

PRE ZÁKAZNÍKOV

        

 info@bylanka.sk

  0948 647 615
      Po - Pia 9:00 - 14:00
VŠETKO O NÁKUPE

  Poštovné nad 50 € zdarma
  Osobný odber zdarma

   

© 2017-2020 Bylanka.sk obchodík plný zdravia
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.