pri objednávke nad 29,- €
Zdravé produkty, mastičky, oleje
- Úvod
- Blog
- Iné recepty
- Kváskovanie
- Chlebík "Kubík"
Chlieb „Kubík“
Výborný recept pre začiatočníka. S cestom sa perfektne pracuje.
Rozkvas:
100 g ražnej chlebovej (alebo celozrnnej) múky
100 g vody
1 PL kvásku
Všetko premiešame a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 9 – 12 hodín. Hmota zdvojnásobí objem, s čím je potrebné počítať pri výbere nádoby. Najlepšie použiť zaváraninový pohár cca 700 ml, označiť si gumičkou, kam siaha premiešaná zmes. Ak zdvojnásobí objem, je pripravený do cesta.
Cesto: k celému rozkvasu pridáme
400 g pšeničnej chlebovej múky (aj klasická T 650 sa používa ako chlebová)
240 g vody
2 čajové lyžičky soli
1 čajová lyžička rasce (mletá, celá, to už podľa chuti)
Zo všetkých surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misy. Trvá to cca 15 minúť. Necháme v mise prekvasiť 2 – 3 hodiny (závisí od okolitej teploty). Počas tohto času cesto v mise 2 – 3 x preložíme. Chytíme kúsok, natiahneme do výšky a prekryjeme ním zvyšok cesta. Takto ho ponaťahujeme a preložíme zo všetkých strán.
Potom cesto premiestnime na pracovnú dosku, vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky/misy, v ktorej bude kysnúť a premiestnime ho buď do škrobom vysypanej ošatky, alebo do misy, v ktorej máme utierku poprášenú škrobom. Pred samotným tvarovaním môžeme cesto ponaťahovať a poprekladať aj na pracovnej doske. V ošatke bude kysnúť cca 2 hodiny (malo by zdvojnásobiť svoj objem). Môžeme skúsiť aj prstový test – pomúčeným prstom pichneme do cesta, ak sa cesto rýchlo vracia späť, ešte potrebuje kvasiť, ak sa vracia pomaly, môžeme rozpaľovať rúru, ak sa nevracia, už prekvasilo.
Rúru rozohrejeme na 250 °C, od začiatku v nej máme aj plech/kameň, na ktorom budeme piecť. Na dno rúry vložíme aj starý plech/nádobu na zaparenie. Keď rúra dosiahne požadovanú teplotu, necháme ju ešte cca 10 min vyhrievať. Je naozaj veľmi dôležité, aby plech aj nádoba na zaparenie boli dobre vyhriate.
Bochník z ošatky/misky vyklopíme na papier na pečenie, ktorý máme položený na doske/kartóne, proste na niečom, čím chlieb dokážeme preložiť do rúry, kde ho zošucheme aj s papierom na plech. Po vyklopení z ošatky ometieme škrob a môžeme ho narezať (ostrým nožom alebo žiletkou, či skalpelom) a postriekať vodou. Keď máme chlieb na plechu, do starého plechu, ktorý máme na dne rúry vylejeme hrnček vody a rúru rýchlo zatvoríme, aby nám neušla všetka para von.
Pečieme 10 – 15 min na 250 °C (ak vidíme aj po 10 minútach, že sa chlebík stále dvíha, necháme ho na tejto vysokej teplote ešte tých 5 minút). Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ešte cca 30 min. Či je chlebík dobre upečený vidíme podľa farby a počujeme podľa zvuku – keď zaklopeme na spodok upečeného chleba, musí to znieť duto. Asi ako keď zaklopeme na drevo.
A teraz tá najťažšia časť :-D Necháme ho dobre vychladnúť na mriežke!!! Nie, naozaj si nerobíme chúťky na teplý upečený chlieb. Dáme si po prstoch, keď ho budeme chcieť nakrojiť skôr ako 2 hodiny po upečení.
Pripravila Sandra - fb stránka Upečené s kváskom. Dobrú chuť :-)