pri objednávke nad 29,- €
Zdravé produkty, mastičky, oleje
Prečo sa začal robiť čierny čaj
Asi v 17.storočí sa naparene a usušené lístky čaju prestali listovať, čo sa pri ceste čaju do Európy odrazilo na klesajúcej kvalite. Bolo potrebné vymyslieť a začať využívať iný spôsob konzervácie čaju, ktorý by nahradil lisovanie. Čaj sa začal fermentovať. Počas fermentácie dochádza k odpareniu prebytočnej vody, pričom bunková šťava zaschýna na zvinutých lístkoch, ktoré stmavnú, a čaj tak získa typickú vôňu. Delikátne chuťové vlastnosti čaju vyplývajú na povrch až pri vyšších teplotách. Preto sa aj čierny čaj, na rozdiel od zeleného, zalieva výlučne vriacou vodou.
Napriek tomu, že Holanďania doviezli do Európy ako prvý zelený čaj, Európanom viac "sadol" ten čierny. Pripomínal im pivo. V čiernom čaji je 4% zastúpený kofeín. Triesloviny sa zasa v čaji podpisujú na tak typickej čajovej chuti. Vo vode je rozpustný vitamín B1, známy aj ako nervový vitamín, dôležitý hlavne pri duševnej práci. V čaji sa doteraz objavilo až 23 rôznych látok , ktoré sa podpisujú na voňavých a chuťových nuansách toho ktorého čaju. Spolu s chlorofylom prispievajú k upokojeniu nervov, pomáhajú pri prenose kyslíka do telesných orgánov stimulujúcich duševné činnosti a funkcie dýchacieho systému. Vyskúšajte čierny čaj, ktorý snáď najviac pripomína Anglicko.
V našom eshope nájdete lahodné čierne čaje.
zdroj: časopis Liečiteľ, zdroj foto:pixabay.com