doslielaeprodukty, mastičky, oleje
Tento receptík som dávnejšie našla na nete, trošku som ho upravila podľa seba, a odvtedy sa u nás pripravuje každoročne, a nie len 1x
POTREBUJEME:
250g hladká múka
250g polohrubá múka
hrsť ovsených vločiek
1/2 kocky droždia
300ml vody
soľ
mleté čierne korenie
3 väčšie hrste medvedieho cesnaku
1 cibuľa
1 malý kelimok kyslej smotany
syr podľa chuti (tvrdý, údený, tofu, oštiepok, niva..)
vajíčko na potretie
maslo na vymastenie plechu
ľanové a sezamové semiačka
POSTUP:
Zmiešame obe múky, soľ, vločky, a primiešame kvások (ktorý sme urobili z vlažnej vody a droždia). Zamiesime cesto a necháme hodinu vykysnúť.
Medzitým si urobíme plnku: Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme umytý, odkvapkaný a nakrájaný medvedí cesnak, korenie, syr a kyslú smotanu. Len orestujeme, prihrejeme aby sa syr nerozpustil a vypneme.
Syr strúham aj krájam na malé kocky, používam ten, čo mám práve doma, nemusia byť všetky druhy ktoré som vypísala, podstatné je aby ho bolo dostatok. Môžte použiť aj bryndzu.
Formu potrieme maslom a posypeme polohrubou múkou.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, tak, aby presahovalo formu, do stredu dáme plnku (ja jej robím plnú panvicu) a môžme posypať syrom.
Okraje cesta zarovnáme a prehneme smerom dovnútra. Zo zvyškov cesta povykrajujeme tvary a naukladáme na vrch.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semiačkami. Necháme 10min podkysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre 30min na 200st.
Z tohto množstva vyjde 1 menší plech.
Dobrú chuť